CHRONICKÁ únava a jej vplyv na náš organizmus

HealthFactoryTipy
7415 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 43 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 43 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Zdá sa Vám, že spíte viac ako je normálne u Vašich známych a kamarátov? Cítite sa ale aj tak stále unavení? Je dosť možné, že trpíte chronickým únavovým syndrómom, ktorý sa môže prejavovať ako psychickými, tak aj neurologickými symptómami. Toto ochorenie dokáže život pacientom veľmi znepríjemniť s prihliadnutím k faktom, že diagnostika je značne komplikovaná a časť lekárskej obce chronickú únavu stále nepovažuje za ochorenie a neklasifikuje ju tak.

Chronický únavový syndróm (odborným názvom myalgická encefalomyelitída) postihuje predovšetkým dospelé osoby stredného veku. Týmto ochorením aktuálne trpí zhruba 40 tis. občanov Českej republiky. Jedná sa o vážne, chronické, komplexné, multisystémové ochorenie, ktoré často a výrazne obmedzuje aktivity postihnutých pacientov. Zatiaľ nie je známa príčina ochorenia, ale je dokázané, že sa najčastejšie rozvinie po prekonaní infekčného ochorenia.

Hlavnými príznakmi tohto ochorenia sú:

  • Hlboká únava, ktorá nie je výsledkom opakovanej nadmernej námahy a nie je podstatne zmiernená odpočinkom,
  • Nevoľnosť po námahe, ktorú by jedinec normálne po takomto výkone toleroval/akceptoval,
  • Odpočinok a spánok, po ktorom sa necítime odpočinutí. Naše telo správne neregeneruje,
  • Neurokognitívne prejavy – napr. pomalé spracovávanie informácií.

Uvádza sa, že únavový syndróm sa môže diagnostikovať v momente, kedy sa po dobu 6 mesiacov u pacienta vyskytujú 4 príznaky chronického únavového syndrómu zároveň. Nejedná sa však vzhľadom ku komplikovanej povahe ochorenia o dogmu. Okrem vyššie zmienených hlavných príznakov, môžeme ďalej zmieniť nasledujúce:

  • Bolesť svalov a kĺbov,
  • Bolesť hlavy,
  • Svetloplachosť,
  • Zvuková citlivosť,
  • Citová nevyrovnanosť, atď.

Odporúčaná prevencia proti chronickej únave je jednoznačne spomaliť. Samozrejme sa niečo takéto ľahšie píše, ako koná. Žijeme v dobe, ktorá týmto civilizačným chorobám jednoznačne nahráva. Najlepšie sa bojuje pohybom a zdravým životným štýlom. Doprajte svojmu telu dostatok vitamínov aj kvalitnú relaxáciu. Snažte sa nenosiť si prácu domov a naopak sa častejšie venujte svojej rodine a blízkym. 

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.