Trápi vás chronická únava? Stavte na zdravý životný štýl a pravidelný pohyb!

HealthFactory
7425 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Únava, poruchy spánku, zhoršená pamäť, podráždenosť či bolesti hlavy a znížená fyzická výkonnosť. Chronická únava sa môže prejavovať radou nepríjemných psychických a fyzických príznakov. Na vine môže byť doteraz neliečené ochorenie, ale tiež chronický únavový syndróm alebo porucha nálady spojená so zmenou ročného obdobia. Vrátiť späť do sedla Vám pomôže dodržiavanie niektorých zásad, medzi tie okrem zdravého životného štýlu patrí tiež pravidelný pohyb.

Prejav neliečeného ochorenia

Chronická únava môže byť prejavom momentálneho psychického vypätia či zhoršenie životného štýlu, ale tiež príznakom neliečeného fyzického nebo duševného ochorenia. Počas súčasnej pandémie ochorenia covid-19 pribúdajú prípady chronickej únavy spojené s psychickým stresom, nedostatkom pravidelného pohybu v dôsledku uzatvorenia športovísk a fitness centier, ale tiež s celkovým zhoršením životného štýlu v dôsledku zvýšenej konzumácii alkoholu a nezdravého stravovania.

  • Pokiaľ tento stav trvá dlhšiu dobu, spravidla po niekoľkých týždňoch až mesiacov, je vhodné navštíviť v prvom rade lekára. Ten pomocou rôznych vyšetrení vylúči únavu ako možný prejav iných ochorení, medzi ktoré patria napríklad choroby pečene, ľadvín, autoimunitné ochorenia, ochorenia štítnej žľazy alebo infekčné choroby.
  • S návštevou lekára je vhodné neotáľať v prípadoch, keď je únava spojená s ďalšími príznakmi, napríklad s bolesťami hlavy, nechutenstvom a úbytkom váhy, zvýšenou telesnou teplotou, poruchami spánku v podobe nespavosti alebo nadmernej spavosti.

Chronický únavový syndróm

Ako chronický únavový syndróm je označované ochorenie charakterizované extrémnou únavou a vyčerpanosťou, ktoré nie je možné vysvetliť iným ochorením. Medzi typické príznaky týchto ťažkostí patrí okrem únavy tiež poruchy pamäti a koncentrácie, podráždenosť, bolesti hlavy a svalov, znížená fyzická výkonnosť a nekvalitný spánok. Príčina ochorenia nie je doteraz známa, rovnako ako jej výskyt v populácii, hoci sa podľa odhadov s chronickým únavovým syndrómom stretáva nemalé množstvo ľudí.

Podobnými príznakmi sa prejavujú poruchy nálady spojené so zmenou období, teda typicky takzvaná jarná a jesenná únava. Zmena počasia spojená s rozdielom v teplotách a dĺžke slnečného svitu môže u časti ľudí vyvolávať únavu a zhoršenú náladu. V jarnom období môže byť na vine tiež začiatok peľovej sezóny. Vysoké množstvo peľových častíc vo vzduchu ale môže robiť problém aj jedincom, ktorí alergiou netrpia.

Ako sa zbaviť únavy?

Zbaviť sa bežnej únavy (ktorá nesúvisí so závažným ochorením) nie je také ťažké, jak by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Základom úspechu je mať pevnú vôľu a dodržiavať základné zásady zdravého životného štýlu:

  • V prvom rade je vhodný pravidelný pohyb, ktorý osviežuje nie len telo, ale tiež myseľ vďaka produkcii rady hormónov a dôležitých látok. Aký druh fyzickej aktivity je v tomto smere najlepší? Na jednoduchú otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Výskumy ukázali priaznivý efekt pravidelného aeróbneho cvičenia, napríklad v podobe behania, jazdy na bicykli, fitness cvičenia či aerobiku. V rámci boja proti únave ale prospieva akékoľvek cvičenie, ktoré človeka baví a robí ho pravidelne.
  • Ďalej je vhodné zamerať sa na jedálniček. Ten by mal byť čo najviac pestrý a vyvážený s dostatočným príjmom vitamínov, minerálov a ďalších stopových prvkov. Naopak pochutiny v podobe smažených a sladkých jedál by sa v ňom mali vyskytovať čo najmenej a to ideálne len ako občasná odmena.
  • Nie je potrebné zdôrazňovať, že za únavou môže stáť tiež fajčenie a zvýšená konzumácia alkoholu. S fajčením by ste ideálne mali prestať úplne, občasným pohárom vína či piva, ale toľko škody v organizme nenapáchate.
  • Dôležitý je tiež pravidelný fyzický odpočinok a dostatok času na relaxáciu a koníčky. Je úplne jedno či relaxujete pri čítaní knihy, počúvaní hudby, alebo si zájdete na masáž. Ako sa hovorí, žijeme len raz a okrem povinností by ste sa mali tiež odmeňovať.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.