Ako zvládnuť home office v zdraví?

HealthFactory
7584 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Koronavírusová pandémia výrazne zmenila životný štýl ľudí po celom svete. Radu z nich ovplyvnila aj v pracovnom živote, napríklad povinnosťou alebo odporúčaním  pracovat z domu. Home office však okrem nesporných výhod prináša aj zdravotné riziká, napríklad v podobe bolesti chrbta či nadváhy. Našťastie sa jedná o problémy, ktorým sa dá (aspoň z časti) predchádzať dodržiavaním určitých zásad.

Úskalia práce z domu

Home office sa raketovo rozšíril do mnohých pracovných odvetví a okrem tradičných piatkov ľudia trávili prácou z domu väčšiu či menšiu časť týždňa. Zdá sa, že tento trend sa udrží v istej miere aj do budúcnosti. Podľa dostupných vedeckých výskumov, ale práca z domu môže prinášať určite zdravotné riziká. Ktoré to sú?

  • Na prvom mieste sa jedná o problémy s pohybovým aparátom dané nedostatkom pohybu, ale tiež nevhodnými pracovnými návykmi a zle rozvrhnutým pracovným prostredím. Najčastejšie sa jedná o bolesti v krížoch, bedrovej a krčnej chrbtici, ale tiež zápaly šliach a ďalšie ťažkosti.
  • Medzi ďalšie problémy patrí únava očí, zápaly spojiviek, zhoršenie zraku, bolesti hlavy, psychické poruchy v podobe úzkostí či depresie vyvolané izoláciou a stresom.
  • Nedostatok pohybu spolu s nezdravým životným štýlom prispeli k zvýšeniu počtu ľudí s nadváhou a obezitou, vysokým tlakom krvi, zvýšeným cholesterolom a hladinou cukru v krvi.

V zdravom tele zdravý pracovník

Na väčšinu problémov ale existuje riešenie, nie inak je tomu aj v prípade skĺbenia zdravia a práce z domu. Aké sú základné pravidlá pre zdravší život na home office?

  • Upravte svoje pracovné prostredie tak, aby ste aj pri dlhšej práci nepociťovali bolesti pohybového aparátu, ťažkosti so zrakom či bolesti hlavy.
  • Dávajte si pravidelné prestávky, ktoré sa snažte vyplniť jednoduchými cvikmi (ktoré nájdete napríklad na internete) a na chvíľu vypnite a nemyslite na pracovné povinnosti.
  • „Po práci“ sa snažte venovať pravidelnému pohybu. V dnešnej sedavej dobe sa počíta naozaj každý krok a pre začiatok postačia aspoň pravidelné prechádzky. Dôležité je, aby vás pohybová aktivita bavila a prinášala vám tiež radosť a pocit uvoľnenia.
  • Nezabudnite na to, že zdravie prechádza žalúdkom. Jedálniček by mal byť čo najviac pestrý a vyvážený s dostatočným príjmom vitamínov, minerálov a ďalších stopových prvkov. Naopak pochutiny v podobe vyprážaných a sladkých jedál by sa v ňom mali vyskytovať čo najmenej a to ideálne len ako občasná odmena.
  • Poslednou, ale nemenej dôležitou radou je, že by ste sa mali pravidelne odmeňovať. Nájdite si čas na relaxáciu a koníčky. A je úplne jedno či relaxujete pri čítaní knihy, počúvaní hudby, alebo si zájdete na masáž.

Čo po návrate do práce?

Návrat do klasického pracovného prostredia môže byť po dlhšej pauze niečo ako snažiť sa naskočiť do rýchlika idúceho plnou rýchlosťou. Dôležité je postupovať krok za krokom a stanoviť si reálne ciele. Nemusíte zvládnuť všetko v jednom okamihu. Najprv počkajte, kým sa vaše pracovné návyky vrátia do zabehnutých koľají a potom začnite myslieť na ďalšie veci, ako napríklad na pravidelnú návštevu fitness centra. S návratom k pohybu a do spoločenského života môže tiež pomôcť přibrání parťáka na cvičenie alebo návšteva skupinového cvičenia.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.