Sedavé zamestnanie – tichý zabijak?

FitnessHealthFactory
7572 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Dlhé sedenie pri počítači, ale aj za volantom apod. Nášmu zdraviu vôbec neprospieva a to najmä, ak takto strávený čas následne nekompenzujeme aktívnou pohybovou aktivitou. Zdravotné problémy od boľavého chrbtu či opuchu nôh, cez kŕčové žily a nadváhu až po kardiovaskulárne ochorenia môžu nastúpiť veľmi rýchlo.

Podľa svetovej zdravotnej organizácie (WHO) je sedavé zamestnanie považované za štvrtého najväčšieho „zabijaka“ dospelej populácie. Podľa aktuálnych štúdií ten, kto sedí dlhodobo viac ako šesť hodín denne, má až o 30 % vyššiu pravdepodobnosť, že umrie skôr, ako človek, ktorý sedí v práci tri hodiny denne a venuje sa aspoň minimálnemu aktívnemu pohybu.

Málokto si tak uvedomuje, ako môže byť sedavé zamestnanie nebezpečné a za čím všetkým z pohľadu našich problémov môže stáť.

1. Bolesti chrbta

Bolesti chrbta vplyvom úbytku svalovej hmoty sú jedným z viacerých negatívnych dôsledkov sedavého štýlu života.

Bolesť medzi lopatkami

Je najčastejšie spôsobená blokádou hrudnej chrbtice, rebier či preťažením medzilopatkových svalov. Pri práci s počítačom často dochádza k zrútenému držaniu chrbtice, kedy je hrudná aj bedrová chrbtica držaná v predklone s oporou predlaktí na stole. Statická záťaž je pre chrbát nevhodná, keď je navyše v nesprávnej polohe, dojde k preťaženiu rýchlejšie.

Bolesť bedrovej chrbtice

Za týmito bolesťami často stojí dysfunkcia svalov hlbokého stabilizačného systému alebo štrukturálne postihnutie chrbtice.

Pri práci na počítači často dochádza k statickému držaniu bedrového úseku chrbtice, navyše v nevhodnej pozícii predklonu. Pre čo najmenšie zaťaženie medzistavcových platničiek a kĺbov by mala byť chrbtica v bedrovom úseku opretá o operadlo stoličky v polohe fyziologickej lordózy (tzn. Mierne prehnutie vpred).

Bolesť v krížoch

Bolesť často spôsobená sedením s nevhodnou, nesymetrickou pozíciou nôh (napr. noha cez nohu, jedna noha na stoličke…), pri ktorej vzniká blokáda sakroiliakálneho skĺbeniu (SI kĺb). Takáto poloha môže na chvíľu priniesť úľavu, ale rozhodne by ste v nej nemali stráviť osem hodín.

Ďalšou príčinou môže byť kontakt sedacích hrboľov s príliš tvrdou stoličkou, ktorý priškrtí sedací nerv prebiehajúci oblasťou zadku. Bolesť potom začne vystreľovať aj do zadnej strany stehien.

2. Cervikokraniálny syndróm

Cervikokraniálny syndróm sa prejavuje bolesťami krčnej chrbtice alebo hlavy, popr. bolesťami uší, ďasien či tlakovou bolesťou za očami. Tento problém potom môže viesť aj k vzniku tinnitu (pískanie v ušiach) alebo rozmazanému videniu s obmedzením zorného poľa.

3. Nadváha a poruchy prekrvenia 

Tí, ktorí väčšinu dňa presedia, často trpia aj nedostatkom pohybu a vystavujú sa tak riziku obezity a poruchám metabolizmu tukov a sacharidov.

4. Vysoký krvný tlak

Zároveň títo ľudia často trpia vysokým krvným tlakom. Následkom toho sa u nich zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody.

5. Bolesti či opuchy nôh

Bolesti nôh môžu byť spojené s blokádami v krížovej oblasti alebo môže byť príčina cievneho pôvodu. Pri sedení s nohami nad zemou môže dochádzať k útlaku ciev zadnej strany stehna.

6. Nadúvanie a zápcha

Nedostatok pohybu okrem iného môže viesť tiež k nadúvaniu, bolestiam brucha a zápche.

7. Úzkosti a depresie

Ľuďom, ktorí väčšinu dňa sedia, tiež hrozí vyššie riziko vzniku úzkostí a depresií. Kto sa dosť nehýbe, vlastne rýchlejšie starne.

Čo robiť v prípade problémov

Všetkým týmto problémom je vždy lepšie predchádzať a to najmä dostatočným pohybom, kvalitnou stoličkou, správne nastaveným stolom, ale aj pomocou najrôznejších ergonomických pomôcok.

„Sedavé zamestnanie môže byť skrytý zabijak a nedostatok pohybu vedie často k vzniku závažných ochorení. Už 30 minút pohybovej aktivity denne dokáže pôsobiť ako prevencia a pozitívne ovplyvniť ako fyzické, tak aj duševné zdravie,“ hovorí Marek Kadlec, osobný tréner a Area Manager vo Form Factory v ČR. Nezáleží na tom či sa venujete posilňovaniu, kardio tréningom alebo máte radi napríklad tanečné lekcie, každý pohyb sa počíta. Doba, kedy fitness centrá patrili zdvíhačom ťažkých váh sú dávno preč a vďaka rozmanitosti vybavenia si dnes môže každý nájsť to, čo mu vyhovuje. Napríklad v kluboch Form Factory.

Zdroj: novinky.cz

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.