Ako zdolať stres a depresiu bez liekov? Osvedčeným receptom v podobe pravidelného cvičenia!

HealthFactory
8251 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

S nástupom chladnejších mesiacov dochádza u mnohých k zhoršeniu  psychickej pohody. Jeseň a zima patria medzi najviac depresívne ročné obdobia a má to hneď niekoľko dôvodov. Medzi možné príčiny patrí úbytok prirodzeného svetla, sychravé počasie, pracovný stres, ale takisto aj predvianočný zhon a nervozita. Pôsobenie stresu a skleslosť si na organizme vyberá svoju daň. Našťastie existuje spôsob, ako s týmito chmúrami zatočiť a to celkom prirodzeným spôsobom.

Tesné prepojenie imunity a nervov

Dlhodobý stres, poruchy nálady a imunitný systém. Dlhoročným výskumom bolo dokázané, že imunita a nervový systém sú prepojené viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dlhodobý stres a poruchy nálady, napríklad v podobe depresie, významne zhoršuje funkciu imunitného systému a môže spôsobiť väčšiu náchylnosť k infekciám, autoimunitným chorobám, môže viesť k srdcovo- cievnym ochoreniam, či ku vzniku rakoviny.

Toto prepojenie však funguje aj opačným smerom. Poruchy imunitného systému sa môžu odrážať na psychickom zdraví a spôsobiť rozvoj depresie, poruchy koncentrácie, pamäti a spánku, takisto úzkosť a radu ďalších problémov. Imunita a psychika fungujú podľa výskumov ako jeden celok. V posledných rokoch sa tak označujú pojmom neuroimunitný systém. Jedná sa pritom o veľmi zložitý krehký a prepojený systém, ktorého narušenie na ktorejkoľvek úrovni môže ovplyvniť funkciu imunity, ale aj psychiky.

Aký je zaručený recept?

Dôležitá otázka teda znie, ako udržať tento kolobeh v dokonalom pohybe, aby fungoval ako švajčiarske hodinky? Osvedčeným receptom je práve pohyb, ktorý nemusí byť dokonalý, ale pravidelný. Rada výskumov preukázala priaznivý vplyv pravidelného pohybu na odbúravanie psychického a fyzického stresu, zlepšenie nálady a posilnenie funkcie imunitného systému. 

Mechanizmus pôsobenia pohybu na zmiernenie stresu je komplexný, k zmierneniu prispieva okrem iných faktorov aj uvoľňovanie endorfínov a ďalších hormónov, ktoré priaznivo ovplyvňujú funkciu neuroimunitného systému. Športom a cvičením môžete na chvíľu “vypnúť” a zabudnúť na starosti každodenného života, čo je v dnešnej hektickej dobe jednou   z najdôležitejších vecí

Päť tipov k začiatkom

  1. Krok za krokom. To platí obzvlášť, ak s nejakou fyzickou aktivitou začínate. Fyzickú kondíciu si musíte budovať postupne, nejaký čas to môže trvať. Dôležitá je pravidelnosť, športovej aktivite by ste sa mali venovať niekoľkokrát týždenne a ideálne striedať takzvané aeróbne aktivity, medzi ktoré patrí fitness, beh, plávanie, bicyklovanie, s posilňovacím cvičením. 
  2. Robte to, čo máte radi. Aký druh fyzickej aktivity je najlepší pre zlepšenie psychickej pohody a posilnenie imunitného systému? Aký druh fyzickej aktivity je najlepší pre zlepšenie psychickej pohody a posilnenie imunitného systému? Na jednoduchú otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Dôležité je vybrať si takú aktivitu, ktorá Vás bude baviť, oddýchnete si pri nej a vydržíte pri nej dlhodobo.
  3. Každý krok sa počíta. Pokiaľ máte málo času a fyzickým aktivitám sa nezvládate venovať niekoľkokrát týždenne, môžete využiť každú možnosť vo svojom nabitom diári. Namiesto výťahu môžete použiť schody, aspoň časť cesty do práce ísť pešo, počas prestávok v práci venujte čas jednoduchej rozcvičke. Fantázií sa medze nekladú a v dnešnej sedavej dobe Vaše telo ocení každý pohyb navyše.
  4. Dostatok motivácie. Najväčším problémom býva dlhodobá motivácia k pohybu. Tú môžete zvýšiť pravidelným zapisovaním si aktivít, stanovením nových výziev alebo pomocou inteligentných aplikácií, ktoré Vás interaktívnou zábavnou formou budú motivovať k pravidelnému cvičeniu.
  5. V tíme, s viacerými ľuďmi sa to ťahá lepšie. Zvýšiť motiváciu a radosť z pohybu môžete aj tým, že sa budete venovať kolektívnym aktivitám. Ďalšou možnosťou je napríklad splnenie postupných výziev a súťaženie s priateľmi na diaľku.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.