Šesť vedecky preukázaných metód ako sa zbaviť stresu pomocou športu

HealthFactory
8256 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Vo svete, v ktorom stres, neistota a zmena prevládajú viac ako kedykoľvek predtým, sa starostlivosť o našu duševnú pohodu stala nevyhnutnosťou. Naše fyzické a duševné zdravie sú dve spojené nádoby – zostať aktívny je teda jedným zo základných spôsobov, ako si udržať emocionálnu odolnosť.

Skúste zaradiť pár týchto jednoduchých metód, ktoré vám pomôžu udržať nielen svaly, ale aj myseľ v špičkovej kondícii.

1. Nájdite ten správny zlatý stred – aj tu platí všetko s mierou

Nemusíte byť vrcholovým športovcom, aby ste mohli žať ovocie. Odborníci tvrdia, že umiernený prístup a kratšie tréningy majú na duševnú pohodu najpozitívnejší vplyv. Jedna štúdia vykonaná na 1,2 milióna dospelých v USA dokonca preukázala, že ľudia, ktorí cvičia vždy po dobu 45 minút vykazujú lepšie duševné zdravie ako tí, ktorí doslova hodiny potia krv pri maratóne. Výskum tiež ukázal, že u ľudí, ktorí cvičia 3-5 x týždenne sa stav ich mysle zlepšil preukázateľne významnejšie ako u tých, ktorí necvičia vôbec alebo naopak cvičia viac ako 5x týždenne. Vedci, ktorí sa pozitívnymi vplyvmi cvičenia na mentálne zdravie zaoberajú, odporúčajú zaradiť štyri aeróbne tréningy týždenne, aby sa dosiahli významné efekty na psychiku. Ale nemusíte sa báť, pokiaľ vám vysokofrekvenčný aeróbny tréning nevyhovuje, menej náročné aeróbne aktivity pomáhajú znižovať hladinu stresu a úzkosti tiež!

2. Uvedomte si, že každý pohyb sa počíta 

Pridanie iba 20 minút stredne náročnej aeróbnej aktivity do vašej rannej rutiny vám poskytne okamžité zlepšenie nálady. Nielen krátkodobo, vďaka vyplaveniu endorfínov, ale aj na dlhší čas a to až po dobu dvanástich hodín. A nie je to len kardio, ktoré vám pocit radosti zaručí. Po vyhodnotení 23 štúdií vedci dospeli k záveru, že naozaj každý spôsob cvičenia prináša z dlhodobého hľadiska pocit radosti a šťastia. Zistili, že už aj 10 minút pravidelného cvičenia týždenne môže viesť k zvýšeniu pocitu šťastia.

3. Necvičte sami

Vedci naviac identifikovali také formy cvičenia, ktoré prispievajú najväčšou mierou k duševnej pohode.

V tomto prípade na plnej čiare víťazia tímové športy, v pätách sú im hneď skupinové cvičenia, ako napríklad LM BodyPump. Fakt, že najpoznateľnejšie prínosy pre mentálne zdravie majú práve skupinové športy vzišiel z 12 týždennej štúdie, ktorá ukazuje, že tí, ktorí sa zúčastnili skupinového cvičenia (v tomto prípade išlo o LES MILLS CORE), dosiahli výrazne vyššie skóre, pokiaľ ide o zníženie stresu a zlepšenie ako fyzickej, tak mentálnej a emocionálnej kvality života v porovnaní s ľuďmi, ktorí cvičili sami.

4. Skúste jogu a zaraďte ju pred spaním

Cvičenie založené na joge je považované za skvelý prostriedok na zlepšenie nálady a nedávna štúdia ukazuje, že joga a konkrétne s ňou spojené vedomé dýchanie, môže pomôcť na zmiernenie príznakov stresu a depresie. Pokiaľ chcete maximalizovať blahodarné účinky jogy, odborníci odporúčajú zaradiť ju krátko pred spaním. Ďalšia štúdia totiž odhalila, že strečing a meditácia pred spaním môžu mať významný vplyv na kvalitu spánku, môžu vyvolávať pozitívne pocity a pomôcť so zahnaním psychického aj fyzického stresu. Najlepšie zo všetkého je, že výhody nastupujú rýchlo. Účastníci štúdie absolvovali 20-30 minútovú sekvenciu natiahnutia a 10 minútovú meditáciu (na základe jogového programu Bodybalance) tri večery v týždni po dobu iba dvoch týždňov. Už po týchto šiestich krátkych lekciách zaznamenali značné pozitívne zmeny v kvalite spánku, úrovni sebavedomia a motivácie, miere úzkosti, napätia a smútku.

5. Nebojte sa závaží

Mnoho vedcov je toho názoru, že posilňovanie so závažím môže mať podobný účinok ako užívanie antidepresív alebo napríklad psychoterapia. A nemusíte si vyložene nakladať nejaké veľké váhy. Nedávna analýza ukázala, že výhody pre duševné zdravie nastupujú bez ohľadu na to či zdvíhate obrovské kusy železa alebo tie najľahšie činky v posilňovni. Tieto zistenia naznačujú, že nejde o silu, ktorú týmto spôsobom cvičenie vybudujete, ale o pocit úspechu a sebavedomia, ktorý ide ruka v ruke so silovým tréningom ako takým. Tento typ tréningu navyše nepomôže len s depresiou, ale zmierni aj príznaky úzkosti.

6. Nezabudnite trénovať tiež svoju myseľ

Neurobiologické štúdie naznačujú, že praktikovanie mindfulness môže ovplyvniť plasticitu štruktúry a fungovanie mozgu. Keď toto nastane, medzi najviac ovplyvnené neurokognitívne mechanizmy patrí emocionálna regulácia, sebauvedomenie a kontrola pozornosti. Výskum ukazuje, že mindfulness podporuje našu myseľ, aby fungovala menej reaktívne, čo nám pomáha fungovať plynulejšie vo chvíľach, keď sú aktivované emócie.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.