Ako žiť dlho a zároveň kvalitne? Hacknite telo aj mozog!

HealthFactoryTipy
8051 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 160 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 160 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 42 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 42 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Ako sa dožiť vysokého veku? Návodov je mnoho. Výstredné nápady, reálne dáta, ale aj praktické tipy, ako udržať v kondícii telo aj myseľ. Práve toto spojenie je najdôležitejšie pre to, aby bol váš život nie len dlhý, ale tiež kvalitný.

Ľudia sa dožívajú stále vyššieho veku. V starovekom Grécku sa nádeje na dožitie pohybovali okolo 18 rokov. Pred päťsto rokmi bola polovičná ako dnes, teda niečo okolo tridsať päťky. Dnes sa vďaka pokrokom v medicíne a vďaka vysokej kvalite života blížime k stovke. Priemerná dĺžka dožitia slovenských žien je 82 rokov, u mužov je to o šesť rokov menej. 

Lenže vysoký vek automaticky neznamená životnú pohodu a dobré zdravie. Na bežného človeka doľahne nejaká tá choroba okolo šesťdesiatky a zbytok už strávi s väčšími alebo menšími zdravotnými ťažkosťami. Všetci sa chceme vyhnúť predčasnému úmrtiu, ale kľúčovou otázkou zostáva, ako žiť dlho a zároveň zostať v čo najlepšej kondícii. 

Elixír mladosti – čo sa tvári ako zázrak, ale zrejme vám nepomôže?

Sú ľudia, ktorí prisahajú, že ho našli. Niekto sa živí „zázračnými“ hubami z Číny, niekto zas nedá dopustiť na komplexný detox čriev. Extravagantný milionár a biohacker Dave Asprey si do kloubov pravidelne injekčne aplikuje vlastné kmeňové bunky. Tiež si dáva kúpele v infračervenom svetle a berie sto potravinových doplnkov denne. Verí, že sa vďaka tomu dožije 180 rokov.

Je to na vás moc? Máme dobrú správu. S biohackingom, v zmysle vedomej premeny stravovania, spánku, pohybu a mentálneho nastavenia, môžete začať úplne jednoducho – začať sa hýbať a zamestnať užitočne svoj mozog. Šance na to, že sa tak dožijete vyššieho veku, je dosť veľká – podľa vedcov sa genetika na dlhovekosti podieľa len z 25 %. A vaše telo vám s tým rado pomôže. Väčšina organizmov sa totiž prirodzene snaží udržať si v tele rovnováhu. Telo si tak vie napríklad prirodzene znížiť horúčku alebo krvný tlak. S vekom sa ale táto schopnosť znižuje, takže je potrebné na tom trochu pracovať už vo chvíli, kedy sme ako rybičky a staroba je v nedohľadne.

Kľúč k stovke? Vzťahy a emócie

Asi vás neprekvapí, že vyššieho veku sa dožívajú ľudia, ktorí majú funkčné, kvalitné a vrelé vzťahy s rodinou a priateľmi. K tomu patrí aj fyzická blízkosť a dotyky, čo sa potvrdilo počas posledného roku, kedy sme o možnosť objatia s blízkymi nečakane prišli. Pri maznaní alebo držaní sa za ruku sa vyplavujú prospešné hormóny, najmä oxytocín, ktorý je zodpovedný za pocity šťastia. Funguje to aj s deťmi alebo s domácimi maznáčikmi.

Dôležitosť rodiny a priateľských väzieb potvrdzujú aj obyvatelia takzvaných modrých zón – piatich oblastí rozesetých po celom svete, ktorých obyvatelia sa dožívajú extrémne vysokého veku. Či už ide o japonský ostrov Okinawa, Sardíniu alebo ostrov Ikaria v Grécku, tu všade žijú rodiny v úzkom kruhu a spoločne sa starajú o prarodičov aj malé deti. Všade tiež majú pevné priateľské väzby, je pre nich dôležitá komunita a pocit spolupatričnosti. (Môže, ale nemusí to byť náboženská komunita. Takže vaše futbalová partia alebo šachový klub sa tiež počítajú.) K tomu si občas doprajú pohár dobrého vína, nepreháňajú to s jedlom ani s mäsom a pravidelne a prirodzene sa hýbu. To znie ako fajn spôsob, ako žiť dlho, nie? 

Mozog ako sval

Ak sa dá niečo považovať za investíciu do istoty, je to tréning myslenia. Vynoria sa vám v spojení s dlhovekosťou v mysli široké okuliare, krížovky a sudoku? Mozog sa dá trénovať aj zábavnejšie. V skratke ide o to, zachovať existujúce nervové spoje a ideálne vytvoriť medzi neurónmi aj nové prepojenie. Typicky toho dosiahnete pri osvojovaní novej zručnosti alebo pri akomkoľvek cielenom vybočení zo stereotypu. Jednotlivé hemisféry zapojíte inak ako obvykle a zmenšíte tak pravdepodobnosť, že vás v starobe postihne napríklad Alzheimer alebo starecká demencia.

Nabúrajte (pohybové) stereotypy

Čo urobiť pre to, aby vo vyššom veku nebola svieža myseľ uväznená v chátrajúcom tele? Okrem zdravého jedálničku a pravidelného pohybu je dobré zaradiť aj cvičenie rovnováhy a vedome pracovať so svojimi pohybovými stereotypmi. 

O čo sa jedná? Dôležitú rolu v celkovej fyzickej kondícii hrajú nie len genetika a disciplína, ale aj súhrn mnohých drobných pohybov a automatických nastavení, ktoré si ani neuvedomujeme. Viete, ako sedíte pri počítače? Ako vyzerá vaša chrbtica, kde si opierate zápästie o klávesnicu alebo akým spôsobom vstávate z ľahu? Často ide o zdanlivé drobnosti, ktoré si v každodennom živote ani neuvedomíme. Vo finále vás totiž môže „zradiť“ úplne banálny pohyb, keď ho urobíte po stotisíci krát.

Je preto dobré sa sústrediť napríklad na správne držanie tela alebo si strážiť, ako zdvíhate záťaže vo fitness centre. Správne by ste mali ťažké veci zdvíhať z drepu s vedomým zapojením brušných svalov a nie sa po ne zohýbať s guľatým chrbtom. Fyzické a duševné zdravie nevyžaduje veľa času. Už tridsať minút denne, treba na kardio skupinovej lekcii alebo pri joge, na bežiacom páse alebo vo funkčnej zóne fitness centra na vás bude mať dlhodobo pozitívny vplyv. Dôležité je len odhodlanie a vôľa vytrvať.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.