Aký má vplyv duševné zdravie na náš výkon pri cvičení

HealthFactory
8056 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Môže naše duševné zdravie ovplyvniť výkony pri športe alebo vo fitness? Nie úplne – ale vaša myseľ sa stále môže dostať do kondície a budete sa celkovo cítiť lepšie. Zistite, aký je rozdiel medzi duševnou zdatnosťou a duševným zdravím a ako si vybudovať mentálne svaly.

Čo je to vlastne mentálna zdatnosť a aký je to pocit byť duševne fit?

Duševná zdatnosť sa dá definovať tak, že máte zručnosti a postupy k zlepšeniu a udržaniu vlastného stavu pohody a k dosiahnutiu najlepších výkonov. Zahŕňa rozvoj základných psychologických zdrojov a uvedomenie si, ako premýšľate, chováte sa a ako sa cítite. Pokiaľ ste duševne zdatní, postavíte sa výzvam a cítite sa  schopní zvládať zmeny a stres, bez ohľadu na to, čo každodenný život predstavuje. Duševná zdatnosť vám umožňuje znovu sa spojiť s tým, čo na svojej práci a živote milujete.

Duševná zdatnosť je viac ako absencia duševných chorôb. Je to nad rámec starostlivosti o sebe. Ide o rast a myslenie, cítenie a najlepší výkon vo všetkých oblastiach vášho života. Duševná zdatnosť sa vyvíja tak, že ľuďom umožňuje zachádzať s duševným zdravím ako s niečím, čo môžu posilňovať a zlepšovať.

Keď vám nie je fyzicky dobre, viete to – príznaky sa objavia a vy viete, že je čas sa vyspať (alebo sa začať liečiť). Keď zažívate úzkosť, depresie alebo pocit malátnosti, nie vždy to viete.

Pokiaľ ide o naše fyzické zdravie, mnohí z nás túžia po niečom inom, ako aby sa vrátili do „pohody“ – teda absencia nežiaducich symptómov. Vieme, že aj keď nie sme chorí, môžeme zlepšiť svoju kondíciu a zdravie, aby sme dosiahli ciele alebo úrovne výkonov. Naša fyzická zdatnosť môže byť nedeliteľnou súčasťou nášho požadovaného spôsobu života.

To isté môže platiť o našom duševnom zdraví. Dobre je dobre – a to nemusí stačiť. S naším duševným zdravím ani nepoznáme hornú hranicu toho, ako veľmi fit môžeme byť. Duševná zdatnosť zahŕňa myšlienku, že jednotlivci môžu vyvinúť pozitívny duševný stav, ktorý prekračuje bežný stav „cítim sa dobre“.

Rozdiel medzi duševnou zdatnosťou a duševným zdravím

Existuje tendencia definovať duševné zdravie tým, čím nie je. Inými slovami, pokiaľ nie ste duševne chorí, musíte byť duševne zdraví. Ale to je ďaleko od pravdy. Absencia akútneho duševného ochorenia neznamená, že ste v poriadku. Navzdory častému spojeniu s duševnými chorobami sa duševné zdravie týka iba spektra stavov od nízkych po vysoké a duševné zdravie sa líši od duševnej zdatnosti.

Odborníci v oblasti duševného zdravia, ako sú poradcovia, terapeuti a psychiatri, všeobecne liečia poruchy duševného zdravia a duševné choroby. Psychologické poruchy ovplyvňujú fungovanie ľudí v ich každodennom živote. Najbežnejšie z nich (úzkosť a depresia) sú zakorenené v emóciách – čo vedie k ich klasifikácii ako poruchám nálady. Pretože emócie (strach a smútok) sú konzistentné a závažné, začínajú byť oslabujúce. Cieľom je obnoviť duševné zdravie ľudí na funkčnej základnej línii.

Ako sa prelína mentálna a fyzická zdatnosť

Spolu s mentálnou zdatnosťou je často zmieňovaná fyzická zdatnosť alebo tiež fyzické zdravie. Dôvodom je, že rozvíjanie týchto dvoch zručností zdieľa veľkú časť rovnakého procesu. Pokiaľ chceme zlepšiť svoju fyzickú zdatnosť, máme mnoho prístupov. Môžeme chodiť cvičiť sami, s trénerom alebo sa vrhnúť napríklad na skupinové lekcie, pokiaľ nám vyhovuje motivácia vo väčšej skupine. Môžeme sa sústrediť na silu, rýchlosť alebo flexibilitu. Môžeme sa ísť prejsť alebo môžeme súťažne športovať. Každý z nás má zmes fyzických aktivít, ktoré udržiavajú zdravie a pohodu nášho tela.

Bez ohľadu na to, aký prístup zvolíme, výhody zdravého tela sa potom prelínajú vo všetkých oblastiach života. 

Existuje ďalší dôvod, prečo ide fyzické a duševné zdravie dohromady. Mnoho štúdií zistilo pozitívny dopad fyzického cvičenia na duševné zdravie. Účinky cvičenia na zlepšenie nálady v kombinácii s niečím novým sú skvelým spôsobom, ako si vybudovať zdravé telo a myseľ. Rozvoj kvalitného fyzického a duševného života prináša menej stresu a pocit úspechu. Stačí pritom tak málo, nájsť si aspoň 30 minút času denne a začať sa hýbať.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.