10 TIPOV, AKO NÁJSŤ RADOSŤ V ZDRAVOM STRAVOVANÍ

HealthFactoryStrava
9233 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 90 [name] => Strava [slug] => strava [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 90 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 90 [category_count] => 30 [category_description] => [cat_name] => Strava [category_nicename] => strava [category_parent] => 0 ) )

Jedlo býva pre mnoho ľudí náročnou témou, stresujúcou, vysiľujúcou. Nechce sa vám tráviť svoj voľný čas v kuchyni prípravou jedla, večným vymýšľaním a nakupovaním…?

Nemáte inšpiráciu a vyčerpáva vás ju neustále niekde hľadať? Varíte stále dookola to isté, že vás to nebaví už ani jesť?

Potom je čas na zmenu.

Na zmenu prístupu k stravovaniu.

Poďme sa pozrieť, ako na to:

1.   Potrebujete si uvedomiť, prečo je dôležité sa o seba starať zdravou stravou

Chcete, aby vaše telo fungovalo a dosahovalo výkon, výsledky? Chcete po ňom (po sebe), aby bolo zdravé, vitálne. Chcete sa cítiť fit, plní energie, nebyť unavení. Potom je ale potrebné pre to niečo urobiť. Každý cieľ má svoju cestu. A zdravá strava je prvým krokom. Zdravými potravinami vyživujete svoje telo, aby fungovalo. Takže čo posielate dovnútra, to sa odráža navonok.

2.   Zdravá strava nie je diéta

Je to predovšetkým životný štýl. Teda nehladovať, neodbiť sa. Nejesť mdlé zeleninové šaláty. Ale objavovať plnými dúškami, čo všetko pestrá a zdravá strava dokáže ponúknuť a užívať si to. Inšpirovať sa, kombinovať, skúšať…

3.   Jedzte vedome

Urobte si na jedlo čas, vnímajte, čo jete a vychutnávajte si každé sústo, ktoré ste si ukuchtili. Vnímajte chute, vône, užívajte si to. Urobte si z jedla radosť. Nepozerajte pri tom na seriály, ale jednoducho len jedzte. A nehltajte, jedzte pomaly. Mozgu trvá zhruba 20 minút, než si uvedomí, že už ste sýti.

4.   Jedzte farebnú dúhu

Jedzte aj očami. Vyzdobte si svoj tanier alebo pripravenú krabičku všetkými možnými farbami. Tak, že sa na jedlo budete tešiť, že mu nebudete môcť odolať. Pridajte farebnú zeleninu, ovocie, posypte bylinkami, pažítkou, kakaovými bôbmi, kúskami čokolády… Bonusom farieb sú vitamíny a minerály, teda živiny pre vaše telo.

5.   Preč s výčitkami

Ak celý deň premýšľate o čokoládovej torte, ktorá sa čisto náhodou objavila vo vašej chladničke, tak si jednoducho kúsok dajte. Rozumne, neprejedzte sa jej. Určite ale nevynechávajte ďalší deň klasickú stravu, pretože máte výčitky. Skôr si choďte zabehať alebo zacvičiť. Nikto nie je dokonalý a aký by to bol život bez občasného malého hriechu?

6.   Pravidlo 80:20

Zmyslom tohto pravidla je dať telu všetky výživné a dôležité látky po väčšinu dní a niektoré dni si dovoliť jesť jedlo, ktoré vám jednoducho len chutí. Teda 80 % času jesť potraviny s vysokým obsahom živín a 20 % času si dovoliť trošku „zhrešiť“.

Naša psychika totiž nemá rada zákazy a odriekanie si, preto sa môže stať, že jedného dňa budete mať potrebu všetky tie zákazy dohnať. A pekne naraz! A nie je nič horšie, než sa potom dostať do slučky výčitiek, naštvania a pocitu, že už to nemá zmysel, pretože už ste to porušili.

7.   Plánujte si čas

Venujte v nedeľu hodinku času vytvorením jedálneho plánu na nasledujúci týždeň – čo budete variť, čo na to budete potrebovať, vytvorte si nákupný zoznam na celý týždeň a nakúpte si potrebné potraviny. Naplánujte si, či budete deň dopredu napr. namáčať strukoviny alebo či si potrebujete pripraviť raňajky na ďalší deň už predchádzajúci večer. Dajte jedlu prioritu, dávate tým prioritu sami sebe a svojmu zdraviu.

Vďaka tomu, že budete mať časový plán, ušetríte veľa času a energie vymýšľaním, nakupovaním niekoľkokrát do týždňa a nestane sa vám, že by ste nemali potrebné suroviny po ruke.

8.   Pripravte si jedlo na viacej dní dopredu

Nie je nič jednoduchšie, než variť na dva dni dopredu. Ušetríte tým veľa času (nielen varením, ale aj upratovaním!) a nasledujúce dva dni budú v pohodovom duchu.

Napr. v nedeľu večer pripravte jedlo na pondelok a na utorok. V utorok večer na stredu a na štvrtok a piatok a víkend potom podľa toho, čo plánujete na víkend za program. Je to veľmi efektívne a rýchle.

9.   Urobte si prípravy jedla zábavu

Čo si z variacej hodinky urobiť spoločnú partnerskú hodinku? Zapojte partnera či partnerku, alebo varte s kamoškou. Raz ona u vás, nabudúce vy u nej. Dajte si k tomu pohár vína a porozprávajte sa pri tom. Strávte pri tom príjemný čas s niekým blízkym a vytvorte si z prípravy jedla zážitok.

10. Nechajte si spracovať jedálniček

Pokiaľ nemáte inšpiráciu, čo pripravovať na jedenie, potrebujete schudnúť alebo sa „len“ naučiť zdravo sa stravovať, nájdite si výživového špecialistu, ktorému dôverujete a nechajte si od neho spracovať jedálniček na mieru podľa vašich potrieb. Výživový špecialista vám pomôže dosiahnuť vaše ciele a rozhodne vám poskytne obrovskú inšpiráciu na zdravé, chutné a vyvážené jedlá. A tiež môže byť vaším parťákom na ceste za vaším cieľom.

Autor Mirka Philippi

5381 Array ( [sautor] => mirka-philippi ) Array ( )

Inštruktorka skupinových lekcií a výživová poradkyňa

Som zapálená inštruktorka skupinových lekcií a zároveň starostlivá výživová poradkyňa. V kombinácii skupinového športu a zdravého jedla som sa jednoducho našla. 🙂

Učím hlavne Les Mills skupinové lekcie, kde ma obrovsky baví taký ten až „fanatizmus“ v dobrom slova zmysle.

Skupinové lekcie milujem hlavne preto, že prebiehajú v skupine, sú plné energie, ktorú spoločne v jeden okamih tvoríme, pomáhame jeden druhému a motivujeme sa navzájom zvládnuť viac, prekonať limity, niečo sa od seba naučiť a hlavne – spoločne si to užiť!

Vo výžive vystupujem pod značkou Eat With Love, a ako už názov napovedá, učím ľudí, ako sa zamilovať do zdravej stravy. Pomáham im prejsť sa k výsledkom tak, že si jedlo užívajú, objavujú nové kombinácie, neodopierajú si. Že ich to jednoducho baví.

Máte otázky? Som tu pre vás. Ozvite sa. mirka@eatwithlove.cz, IG: @mirkaphilippi alebo @eatwithlovecz, W: www.eatwithlove.cz