Ako načerpať na jar energiu zo stravy?

HealthFactoryStrava
9320 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 160 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 160 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 90 [name] => Strava [slug] => strava [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 90 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 30 [filter] => raw [cat_ID] => 90 [category_count] => 30 [category_description] => [cat_name] => Strava [category_nicename] => strava [category_parent] => 0 ) )

Jar je tu, príroda sa prebúdza zo zimného spánku, všetko nádherne kvitne, vonia, všade naokolo sú farby, ktoré nás dobíjajú energiou.

Rovnako tak aj náš organizmus sa prebúdza z tej dlhej a úmornej zimy. Mení sa teplota, vlhkosť vzduchu, je dlhšie svetlo, ráno nás prebúdzajú slnečné lúče. Máme vo všeobecnosti väčšiu chuť sa hýbať a tráviť viac času na čerstvom vzduchu. A tiež inak jesť.

Konečne sme odhodili zimnú medvediu srsť a zrazu sa cítime ľahší, máme viac elánu a energie do života. A preto je potrebné aj naše telo začať vyživovať inak. Odhodiť ťažké a zahrievajúce potraviny a prijímať ľahké, svieže, šťavnaté pokrmy, ktoré v nás rozprúdia tú životnú energiu.

Akú zmenu teda urobiť na tanieri?

Rovnako, ako je všade okolo nás farebne, aj náš tanier by mal vyzerať sviežo a farebne.

Zelenina na prvom mieste:

Jar je tým správnym časom na čerstvé ľahké potraviny, šaláty… Vytvorte si dúhu na tanieri. Od zelených listových šalátov, cez reďkovky, mrkvu, papriky, paradajky, uhorky, červenú repu, brokolicu, až po bylinky a klíčky.

Aj ovocie:

Nezabúdajte na svieže ovocie. Urobte si ovocný šalát, pridajte si čerstvé jahody, kivi, čučoriedky, alebo iné farby do kaše alebo jogurtu. Navodí to nielen úžasnú chuť, ale sviežu jarnú náladu a úsmev.

Skúste doma klíčkovať:

Klíčky sú úžasná jarná záležitosť. Zo semienok vzniká nový život, klíček, z ktorého vzíde malá rastlinka a s ňou neuveriteľné množstvo živín pre naše prebúdzajúce sa telo. Je to taký životabudič, ktorý nám dá množstvo vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, látok, ktoré naše telo naozaj veľmi ocení. Klíčky potom môžete nasypať na chlieb s nátierkou, polievku, šalát…

O domácom klíčkovaní si povieme viac nabudúce…

Pridajte zelené vňate:

Posypte si jedlá pažítkou, petržlenovou vňaťou, mladou púpavou, medvedím cesnakom alebo mladou žihľavou. Zelené vňate obsahujú popri vitamínoch aj cenné enzýmy, pomocníkov pre naše trávenie.

Vyhnite sa ťažkému, smaženému, korenenému:

Jarná strava by vo všeobecnosti mala byť ľahšia a v menšom množstve. V zime telo hromadí, ukladá a využíva zásoby, na jar sa prirodzene prečisťuje a je fajn mu s tým trošku pomôcť. J

Preto obmedzujte ťažké potraviny a zamieňajte za ľahšie. Obmedzte živočíšne produkty, mäso, smažené pokrmy, príliš korenené a slané jedlo, menej tepelne upravujte a jedzte viac čerstvo a sviežo. Menej zahusťujte. A neprejedajte sa, na jar sa chudne lepšie, než v zime J

Autor Mirka Philippi

5381 Array ( [sautor] => mirka-philippi ) Array ( )

Inštruktorka skupinových lekcií a výživová poradkyňa

Som zapálená inštruktorka skupinových lekcií a zároveň starostlivá výživová poradkyňa. V kombinácii skupinového športu a zdravého jedla som sa jednoducho našla. 🙂

Učím hlavne Les Mills skupinové lekcie, kde ma obrovsky baví taký ten až „fanatizmus“ v dobrom slova zmysle.

Skupinové lekcie milujem hlavne preto, že prebiehajú v skupine, sú plné energie, ktorú spoločne v jeden okamih tvoríme, pomáhame jeden druhému a motivujeme sa navzájom zvládnuť viac, prekonať limity, niečo sa od seba naučiť a hlavne – spoločne si to užiť!

Vo výžive vystupujem pod značkou Eat With Love, a ako už názov napovedá, učím ľudí, ako sa zamilovať do zdravej stravy. Pomáham im prejsť sa k výsledkom tak, že si jedlo užívajú, objavujú nové kombinácie, neodopierajú si. Že ich to jednoducho baví.

Máte otázky? Som tu pre vás. Ozvite sa. mirka@eatwithlove.cz, IG: @mirkaphilippi alebo @eatwithlovecz, W: www.eatwithlove.cz