Cvičenie spôsobuje zdravie, radosť a prispieva k duševnej sviežosti!

HealthFactory
9194 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V marci sa rozlúčime so zimou a privítame astronomickú jar – ako je to vlastne s tradovanou jarnou únavou? Stretávajú sa s ňou tí, ktorí podľahli sviatočnému pokoju Vianoc, jedlu a cukrovinkám a opustili svoj doterajší pohybový režim, alebo tí, ktorí pohybu, cvičeniu a športu príliš neholdujú a s cvičením a športom aspoň s minimálnou snahou nezačnú. Pri tom bez pohybu by neexistoval život. Každý okamih nášho života je telo v pohybe. A s pohybom je spojený aj antický ideál harmonického súladu a vyváženosti telesnej i duševnej krásy a dobroty, cnosti a statočnosti pod pojmom kalokagathia.

Kalokagathia je dôležitým prvkom aj novodobej olympijskej myšlienky, ktorá podporuje program telesnej krásy spojenej s najčistejším duševným potenciálom – s čestnosťou a poctivosťou. A nemecký filológ Werner Jaeger definoval kalokagathiu ako „rytiersky ideál kompletnej ľudskej osobnosti harmonickej v mysli aj tele“.

Tak schválne – napadlo vám niekedy, že v našom obľúbenom fitku Form Factory môžeme stretávať aj novodobých rytierov či gentlemanov? Ale iste, ak sú pozitívni (v psychologickom slova zmysle) vo svojom prístupe k životu, ak majú svoje vízie a radi zdolávajú prekážky. Len sa rozhliadnime okolo seba – majú totiž rozžiarené oči a srší z nich úsilie a energia, ktorú si prichádzajú jednoducho len dobiť.

A čo my, ktorí nie sme vždy tak vyladení? Chodíme si do fitka pre lepšie ja len s vysnívanou predstavou štíhlejšej postavy, lepšieho vonkajšieho designu, vyrysovaných svalov či lepšej fyzickej kondície?

Sme tu na správnom mieste! Športovať a cvičiť je nielen zdravé, ale aj očisťujúce, pri tom sa totiž do krvi vyplavujú hormóny endorfín a serotonín, nazývané hormóny šťastia. Určite odchádzame z fitka pocitovo ľahší. Vyberme si dávkovanie v množstve skupinových lekcií vrátane dnes veľmi populárnych programov Les Mills, v individuálnom cvičení a posilňovaní s osobným trénerom, nájdime si to, čo nás vo Form Factory baví.

A čo duševná pohoda, naša myseľ, tá potrebná druhá stránka našej plnej pozitívnej energie? Pokiaľ vám nestačí pravidelné cvičenie, ktoré možno považovať za skvelé prírodné antidepresívum na vyladenie aj psychickej harmónie, a máte starosti a problémy „v hlave“, potom je dobré otvoriť sa dobrému priateľovi, s vážnejšími problémami dobrému koučovi a s jeho pomocou ich zahodiť, nechcené myšlienky vyčistiť a nahradiť ich svetlom pre budúce dni. Plnosť, celistvosť a vyladenie našej osobnosti stojí to za to!

„Cvičenie je ako manželstvo – nemôžete pri ňom podvádzať a čakať, že to bude fungovať“.

„Nevyčerpá nás hora pred nami, na ktorú chceme vyliezť, ale kamienok v našej topánke“.

Autor PhDr. Marie Vlčková

9246 Array ( [sautor] => phdr-marie-vlckova ) Array ( )

mentálna a životná koučka a terapeutka

Začnime robiť to, čo je nevyhnutné, potom to, čo je možné, a zrazu zistíme, že robíme nemožné.

Snaha pomáhať ľuďom charakterizuje celý môj doterajší život. Som vyštudovaná novinárka, už vyše tridsať rokov aj majiteľka kreatívneho reklamného a tlačového štúdia, oduševnená pozorovateľka života, certifikovaná koučka, terapeutka, konzultantka, mentorka a predovšetkým človek, ktorý má rád ľudí. Empatia, pokora a oduševnená blízkosť je mojím kľúčom pre porozumenie, schopnosť počúvať a láskavo hovoriť s ľuďmi, ktorí hľadajú na svojej životnej púti svetlo a naplnenie svojich snov a vízií.

Ako dlhoročná spolupracovníčka mága, liečiteľa a astrológa Emila Václava Havelku a ním zvolená prezidentka Bratstva Zlatej pyramídy, z.s. rada pomáham ľuďom objaviť v sebe vnútornú silu, nájsť impulzy k životnej zmene a predovšetkým vyladiť dušu i myseľ pre životnú rovnováhu, sebavedomie a pohodu.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz