Dovolenka is coming.

HealthFactory
9784 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Témy, ako schudnúť do plaviek na poslednú chvíľu máme už zrejme za sebou – vďaka bohu. Ak ste postupovali krok za krokom – mám teraz na mysli tréningový plán, nie články – tak ste v pohode a neriešite to. Ak patríte k tým, pre ktorých je letná postava záväzná menej ako novoročné predsavzatie, na bruchu nemáte pekáč buchiet, takže buďte pokojní. Nič sa nedeje. Naberte silu, odpočiňte si a uvedomte si, že tie úžasné a dokonalé instagramové fotky, a vlastne celý Instagram, z 99 % iba navoňaná zdochlina.

Prichádza ale na rad nová téma, a to, ako cvičiť na dovolenke, aby sme nestratili svaly, kondíciu, alebo silu. Takže, zbaliť si tričká, plavky, kefku, kettlebell, expandéry, švihadlo, nové bežecké tenisky… spoznávate sa v tom? Ja áno. Teda, kedysi. Dnes som už na tom trochu inak.

Ale najprv malá vedecká odbočka. Skutočná strata svalovej hmoty prichádza priemerne po dvoch týždňoch bez tréningu. Dôvod, prečo sa vám vaše svaly zdajú po krátkej dovolenke menšie je zrejme ten, že zásoby glykogénu a vody vo svaloch sa skrátka zmenšujú a tým pádom sa čiastočne zmršťuje aj ich obvod. Nezabúdajte tiež na psychologický efekt, keď chodíte po tréningu napumpovaní a mnohí z vás sa pozerajú aj do okien áut, pretože jednoducho zväčšujú – nehovorte, že ste to nikdy nerobili.

So stratou kondície je to už „horšie“. Tá môže naozaj klesnúť aj po dvoch týždňoch, ale najprv si úprimne povedzme, že ak poklesne o 3-15 % – v závislosti na mnohých aspektoch – tak sa nič hrozné nestane.

A ako je to so silou? Ak pôjdete na dva týždne, tak deň po návrate asi nebudete tlačiť nové rekordy, ale zároveň nehrozí, že budete musieť tzv. začínať odznovu. Dovolenku môžete brať ako svoj deload, naprogramovať si silový tréning takým spôsobom, aby pauza, ktorá vás čaká, zapadla do celkového konceptu a plánu a po návrate ste mohli naskočiť späť na percentuálnu váhu, ktorá zodpovedá váham dva týždne pred dovolenkou. Ale o programovaní silového tréningu si povieme inokedy.

Späť k tomu, ako sa na dovolenku dnes dívam ja. Neberiem si so sebou nič. Žiadny kettlebell, expandéry ani švihadlo. Fyzickej aktivity mám počas roka dostatok a mnohí z vás sú na tom rovnako.

Dovolenka je pre mňa čas, kedy odpočívam. Fyzicky aj psychicky. Nebojím sa vyvaliť na pláž a ležať, ale zároveň skúšam nové veci, alebo sa venujem tomu, na čo nemám cez rok dostatok času. Zahrám si volejbal, futbal, alebo si vyjdem na dlhé a pokojné prechádzky, občas na nejaký horský výstup, veľa plávam, leziem na stromy, robím stojky, alebo len tak sedím pri vode a dívam sa na hladinu.

Vlastne ide o to, že cielene vystupujem zo stereotypu, ktorý ma nesmierne baví, ale aby ma baviť neprestal, musím sa od neho občas trochu vzdialiť.

Takže sa nebojte, že Vás dva týždne dovolenky fyzicky zmenia na nepoznanie. Využite ten čas na relax, aktívny odpočinok a skúšajte nové veci, hrajte sa, jedzte ako sa patrí, ale zároveň si doprajte aj nejaké to potešenie. Doprajte si viac slobody.

Pavel Kuncl

Autor FitPraha

9272 Array ( [sautor] => fitpraha ) Array ( )

Školiace centrum FitPraha

FitPraha je ojedinelý koncept, ktorý spája 2 základné kurzy – kurz pre fitness trénerov a kurz pre výživových poradcov.

Naším jasným cieľom je tvoriť fitness trénerov a výživových poradcov, pre ktorých je hlavné zdravie klientov, jeho zlepšovanie a postupnými krokmi správne nastavenie klienta v jeho každodennom živote.

Naším posolstvom je odovzdávať informácie, ktoré sú kvalitné, aktuálne a funkčné. Ponúkame tiež možnosť tieto informácie rozširovať a prehlbovať na nadväzujúcich kurzoch. Zakladáme si na profesionalite, preto naši lektori sú skutočnými odborníkmi na preberané témy.

fitpraha.cz