Rolling a jeho pozitívne účinky na naše telo

FitnessHealthFactory
9774 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 66 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 66 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 28 [filter] => raw [cat_ID] => 66 [category_count] => 28 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Ak čítate tento článok, s najväčšou pravdepodobnosťou patríte k zástancom zdravého životného štýlu, s ktorým súvisí aj pravidelný pohyb. Zrejme teda pravidelne vykonávate fyzickú aktivitu. Myslíte ale aj na regeneráciu svojich svalov? Výborným pomocníkom na uvoľnenie svalov sú rôzne druhy penových valcov ale lôpt, inak povedané rollerov, ktoré sú v súčasnosti veľmi populárne. Že neviete, čo je ten valec vôbec zač, alebo ako s touto užitočnou pomôckou vlastne zaobchádzať? Poďme si tohto malého nenápadného, ale veľmi užitočného pomocníka predstaviť.

Vďaka tejto pomôcke môžete pracovať na svojej flexibilite, stabilizácii tela, mobilite a môže vám pomôcť zvýšiť rozsah pohybov, vďaka čomu dosiahnete citeľné zlepšenie športových výkonov. Okrem toho rolling zvyšuje prietok krvi a kyslíka a má vplyv na pružnosť kože, takže vám čiastočne môže pomôcť aj v boji proti celulitíde. SMR technika je veľmi účinná proti bolesti, a tak vám rolling môže pomôcť aj pri odstraňovaní bolesti svalov, chrbta, nôh a ďalších svalových partií.

Ako cvičiť na penovom valci správne a efektívne?

Spôsob, ako roller používať pri cvičení, je celkom jednoduchý. Vyberte si partiu, ktorú si chcete premasírovať a ľahnite si na vrch valca tak, aby ste mohli ovládať tlak svojím telom.

Pomaly sa posúvajte (rollujte) smerom nahor a nadol po vybranej partii, aby ste našli miesta, ktoré sú stiahnuté a stuhnuté. Stuhnuté miesto na pár sekúnd precvičte a potom pokračujte. Celý cvik robte pomaly, inak sa môže stať, že vás to bude príliš bolieť a nakoniec vám zostanú modriny. Tým, že sa budete pohybovať pomaly, dávate svojim svalom čas adaptovať sa a zrelaxovať iba prostredníctvom tlaku. Roller nesmiete používať na kĺby. Cvičiť by ste s ním mali len miestach, kde sa nachádzajú svaly. Roller totiž na kĺby nemá nijaký účinok a vy si len vytvoríte zbytočný tlak v oblasti, ktorá pri cvičení dostáva najviac zabrať. Nezabúdajte ani na pravidelné dýchanie. Pozor si dajte na zadržovanie dychu počas cvičenia.

Obľúbené cviky na rolleroch

Lýtka

Sadnite si na zem s natiahnutými nohami a penový valec si dajte pod lýtka. Aby ste udržali rovnováhu, podopierajte sa rukami. Pomaly „rollujte“ lýtka od členkov ku kolenám a naspäť. Môžete takto cvičiť obe nohy naraz, alebo striedavo.

Zadná strana stehien

Umiestnite valec pod seba, natiahnite nohy a pomaly rollujte smerom od kolien až k stehnám.

Vnútorná časť stehien

Podopierajte sa predlaktím čelom k podložke, jednu nohu pokrčte únožmo, penový valec si položte pod stehno z vnútornej strany. Presuňte váhu na penový valec do tej miery, aby ste necítili príliš veľkú bolesť. Skúste uvoľniť svaly vnútorného stehna a rollujte smerom od kolien k bokom.

Predná strana stehien

Opäť si ľahnite tak, aby ste sa podopierali predlaktím čelom k podložke a penový valec si umiestnite pod stehná. Pomocou rúk, ktorými sa opierate o zem, sa snažte udržať rovnováhu. Nohy zdvihnite zo zeme, aby boli v rovnakej výške ako penový valec. Pomaly rolujte smerom dole a nahor.

Chrbát

Ľahnite si chrbtom na zem a penový valec si podložte pod hornú časť chrbta. Ruky umiestnite pred seba. Zdvihnite boky a zadok zo zeme a snažte sa udržať tak, aby ste neležali na zemi. Pomaly sa pohybujte smerom od krku až ku stredu chrbtice.

Autor BODYKING FITNESS

9779 Array ( [sautor] => bodyking-fitness ) Array ( )

Fitness vybavenie a Akadémia fitness

Sme firma zaoberajúca sa distribúciou fitness tovaru, vybavujeme fitness centrá na mieru, poskytujeme školenia v oblasti fitness a workshopy pre trénerov i širokú verejnosť.

bodykingfitness.cz