Behanie, behanie, všetok smútok zaženie alebo pozitívny vplyv pohybu na duševné zdravie

HealthFactory
5470 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Pravidelný pohyb a cvičenie prospieva nielen fyzickému ale taktiež duševnému zdraviu. Vedeli ste, že fyzická aktivita môže zlepšiť kvalitu spánku a náladu, alebo pomáhať v boji proti depresii, úzkosti a stresu? Dôkazom namiesto sľubov sú výsledky mnohých vedeckých výskumov.

Továreň na hormóny dobrej nálady

Cvičenie neudržuje v kondícii len svaly, srdce, cievy, pľúca a ďalšie telesné orgány, ale tiež mozog a nervovú sústavu. Pri cvičení dochádza k okamžitému uvoľňovaniu dopamínu, noradrenalínu a sérotonínu, pričom tieto látky zlepšujú sústredenie a pozornosť. Mozog nás pri cvičení tiež odmeňuje tvorbou endorfínov, takzvaných hormónov dobrej nálady. Medzi tie patria napríklad aj endogénne kanabinoidy. Ide o látky chemicky príbuzné tým, ktoré sú obsiahnuté v konope. Nemenej dôležitá je aj skutočnosť, že cvičenie predstavuje pro našu myseľ rozptýlenie a únik od každodenných starostí.

Blahodarný vplyv fyzickej aktivity bol pozorovaný napríklad u osôb trpiacich úzkosťami, depresiami, nadmerným stresom, ADHD (poruchou pozornosti spojenou s hyperaktivitou) či posttraumatickou stresovou poruchou.

Každý krok sa počíta

Výskumy naznačujú, že na zlepšenie nálady a psychického zdravia stačí pravidelná pohybová aktivita a to už aj miernej intenzity. Vedci z Harvardovej univerzity v nedávno publikovanom výskume, ktorého sa zúčastnilo niekoľko sto dobrovoľníkov, skúmali vplyv behania a chôdze na riziko depresie. Výsledok je pomerne prekvapujúci. U ľudí, ktorí každý deň 15 minút behali alebo sa venovali jednu hodinu chôdzi, bolo zaznamenané zníženie rizika depresie o celých 26 %. Počítal sa pritom každý krok, a to doslova. Vplyv na udržanie dobrého psychického zdravia mala akákoľvek fyzická aktivita vrátane domácich prác.

Čím viac tým lepšie?

Aký druh fyzickej aktivity je najlepší a v akom množstve je potrebe ho vykonávať? Na túto zdanlivo jednoduchú otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Tak ako aeróbne cvičenie najlepšie prospieva srdcu a cievam a posilňovanie prispieva k nadobudnutiu svalovej hmoty, tak v prípade vplyvu na psychické zdravie pomáha akákoľvek aktivita. Dôležité je, aby ste pri nej vydržali dlhodobo a hlavne sa cítili dobre. Niekomu tak pomôže behanie, inému zase jazda na bicykli, pravidelná hra basketbalu s priateľmi, skupinové cvičenia vo fitness centre alebo aj práca na záhrade či upratovanie domácnosti.

A čo sa týka dĺžky cvičenia? Ani v tomto prípade neplatí čím dlhšie tým lepšie. Dôležité je nájsť si aktivitu takého rozsahu, v ktorej ste schopní ju aj bez problémov absolvovať na pravidelnej frekvencii a ktorá vám bude prospievať ako po fyzickej tak aj psychickej stránke.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.