Obezita

HealthFactory
2991 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 159 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 159 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Určité množstvo tuku v organizme je pre zdravie nevyhnutné. Tuk pomáha chrániť životne dôležité orgány, je nevyhnutnou zložkou centrálneho nervového systému, je nevyhnutný pri syntéze hormónov a je tam, kde sa v organizme uchovávajú vitamíny rozpustné v tuku. Podľa definície je obezita výrazné zväčšenie množstva tukového tkaniva a BMI je pri obezite vyššie než 30. Je to chronické ochorenie, ktoré rozhodne nie je len kozmetická záležitosť.

S nadmernou telesnou hmotnosťou sú spojené závažné zdravotné riziká ako cukrovka, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, vysoký krvný tlak, ochorenia kĺbov a nádorové ochorenia. Obézni ľudia zvyknú mať nielen zdravotné, ale aj sociálne a psychické problémy. Vyskytujú sa u nich depresie a zakomplexovanosť, často majú zníženú sebadôveru a problémy pri uplatnení sa v zamestnaní.

Podľa svetových štatistík trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica svetovej populácie a nadmerná telesná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasného úmrtia obyvateľstva. Na Slovensku má problémy s nadváhou a obezitou viac ako 1,5 milióna ľudí.

Veľa ľudí zvádza svoju váhu na genetiku. Genetický faktor zohráva v tomto prípade rolu z 15-20%. Ostatné sú, skôr než genetika návyky, ktoré si nesieme z detstva. Pokiaľ už od malička vidíme rodičov, ktorí trávia voľný čas doma na gauči pred televíziou, nešportujú, na večeru majú vyprážaný syr, pitný režim je riešený limonádami, tak si toto uložíme do hlavy ako vzorec “toto je normálne”.

Takže ako bojovať s obezitou? Ideálne už od detstva správnymi návykmi. Nemusíme deťom hneď striktne zakazovať všetko sladké, vyprážané. Skôr len ukázať, že tieto potraviny by nemali byť hlavným jedlom, ale skôr doplnkovým.

A ako na obezitu ak už máme mladosť za sebou? Ak je obezita vo vyššom štádiu, je dôležité držať sa jedného zásadného pravidla a to je VYDRŽAŤ pri trénovaní a v zdravom stravovaní. Nadmerná telesná hmotnosť je spôsobená hlavne nerovnováhou medzi príjmom a výdajom energie.

Rovnako ako trvalo váhu nabrať, bude trvať aj schudnúť. Začnite pomaly ale isto. Najskôr sa naučte dve veci: pravidelnosť v jedle a v pohybe. Nemusíte úplne počítať kalórie, to až neskôr. Na začiatok si kontrolujte, aby ste každé tri hodiny niečo menšie zjedli. A tak isto s pohybom. Nemusíte hneď lámať rekordy. Kúpte si inteligentné (smart) hodinky a každý deň nachoďte aspoň 10 000 krokov. A postupne potom pridajte taký pohyb, ktorý vás bude baviť.

Jedzte pravidelne a menšie porcie a na prechádzkach naťahujte svoje telo.

Autor NutritionPro

3075 Array ( [sautor] => nutrationpro ) Array ( )

Prémiová krabičková diéta NutritionPro

Jedálniček zostavujeme na mieru cieľom a telesnej kompozícii. Dôležitá je pre nás rozmanitosť jedálničkov a prémiové suroviny. Distribúcia v rámci Českej republiky.

Viac sa o nás dozviete na: nutritionpro.cz