Syndróm vyhorenia

HealthFactory
3132 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Čo je syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia možno označiť priamo za chorobu s ktorou súvisí psychický stav, pri ktorom sa človek cíti byť vyčerpaný a úplne stráca zmysel svojej práce. Tento syndróm postihuje najčastejšie osoby, ktorých profesia je spojená s dennodenným kontaktom s ďalšími ľuďmi a ktorí často čelia vysokému pracovnému náporu, napr. ľudia v službách, učitelia, zdravotníci a pod.

Príčiny

Hlavným a najčastejším spúšťačom syndrómu býva nadmerný a dlho trvajúci stres v práci. Obzvlášť potom pre jedincov, ktorí sú všeobecne voči takému tlaku menej odolní. Ďalšími spúšťačmi môžu byť aj zdanlivé maličkosti, ktoré však majú na vyhorenia v dlhodobom meradle veľký dopad. Môžu nimi byť zlé vzťahy s kolegami, nevhodné pracovné prostredie a podmienky ako také.

Ďalej potom vykonávanie rutinných činností, ktoré nekladú na daného človeka žiadne vyššie nároky tak, aby mal šancu zapojiť svoju kreativitu a ďalej sa rozvíjať. Niektorí ľudia si k syndrómu vyhorenia môžu tiež prispieť vlastným workoholizmom, kedy ľudovo povedané “prepália štart” a ich nadšenie tak pre danú prácu neskôr ľahko a rýchlo vymizne.

Príznaky

Jednotlivé príznaky sa spočiatku prejavujú veľmi nenápadne a môžu byť chybne prisudzované dočasnej prepracovanosti. Človek sa horšie sústredí a býva podráždený voči svojmu okoliu. Zrazu stráca všetok zmysel vo vykonávaných činnostiach a obsah práce ho nenapĺňa. To všetko môže vyvrcholiť silnými úzkosťami a úplnou rezignáciou.

Syndróm sa veľmi často prejaví aj po fyzickej stránke. Pocit vyčerpanosti, nepokojný spánok alebo nechutenstvo.

Prevencia

Na všetky tieto signály si treba dávať dobrý pozor a zamerať sa včas na správnu prevenciu. Dôležitú úlohu hrá predovšetkým kvalitný odpočinok. Ľudia nie sú stroje a je potrebné udržovať rovnováhu práve medzi prácou a relaxáciou. Forma odpočinku môže byť pasívna (spánok, wellness) alebo aktívna (šport, sebavzdelávanie).

Rozhodne je tiež vhodné nastaviť si rozumný časový režim, vďaka ktorému sa tak nenecháte ľahko vykoľajiť náhlym prílevom veľkého množstva zadaných úloh.

Liečenie

Ak už na sebe syndróm vyhorenia pociťujete, je dôležité určiť, v akej fáze sa nachádzate. Niekomu stačí odísť na týždeň na dovolenku, alebo si pohovoriť s nadriadeným o zmene náplne jeho pozície. Ak ste  však v stave, kedy vás stresuje aj obyčajné pomyslenie na prácu, je vhodné sa obrátiť na skúseného psychológa, či pristúpiť k radikálnemu kroku: k zmene práce ako takej.

Pamätajte, že platí – v zdravom tele, zdravý duch! Pravidelný pohyb vám zaistí dávku endorfínov a nadšenie. Zdravá strava dodá telu potrebnú energiu pre kvalitný výkon. Dostatočný spánok vám zase zaistí správnu regeneráciu.

Autor Darina Oktávcová

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.