Syndróm vyhorenia

HealthFactory
3126 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Máte pocit, že aktuálne pracovné povinnosti nedokážete plniť alebo že za už vykonané pracovné úlohy nie ste dostatočne ohodnotení? Práca, ktorú ste na začiatku milovali, ktorú ste považovali pre vás za ušitú na mieru vás prestane napĺňať a naopak z nej začínate mať pocity úzkosti a depresie? Je celkom pravdepodobné, že ste na ceste k syndrómu vyhorenia.

„Burnout“ čiže strata profesionálneho záujmu postihuje podľa posledných štúdií zhruba tretinu slovenskej populácie. Vyskytuje sa najmä u tých profesií, v ktorých pomáhate ľuďom alebo pracujete s ľuďmi.  Máme na mysli lekárov, zdravotné sestry, vo veľkom meradle postihuje učiteľov a ľudí zastávajúcich manažérske a vedúce pozície. Teda u profesií s vysokými nárokmi na výkon, závažnými následkami v prípade pochybenia a v podstatnej väčšine prípadov tam, kde dochádza ku kontaktu s ľuďmi. Keďže je syndróm vyhorenia akýmsi dôsledkom medzi profesijným očakávaním a realitou, môžu ním byť postihnutí nielen ľudia, ktorí danú profesiu vykonávajú dlhodobo, ale aj nováčikovia.

Syndróm „vyhasnutia“ je deštruktívnym stresom, ktorý daného človeka postihuje po psychickej, fyzickej aj sociálnej stránke. Ten sa od stavov úzkostí a depresie cez únavu, vyčerpanie a symptómy rôznych chorôb dostáva až k vyhľadávaniu samoty a odlúčenia od svojich blízkych.

Ak chcete syndrómu vyhorenia predísť, je dôležité starať o svoje vnútro. Zdravý životný štýl, pravidelný pohyb, ale aj odpočinok, trávenie času v prírode, na čerstvom vzduchu a tiež kvalitné a dostatočné dlhý spánok sú základnými piliermi šťastného života všeobecne. A teda aj toho profesijného.

Ak už ale cítite, že to v súčasnej práci naozaj nie je ono, uvedomenie si aktuálneho profesijného vyhorenia môže byť začiatkom pozitívnej zmeny vo vašom pracovnom aj súkromnom živote. Stačí mať oči otvorené a nebáť sa príležitostí, ktoré vám život neustále ponúka!

Autor: Martina Hloupá, DiS.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.