Syndróm vyhorenia

HealthFactory
3195 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Cítite sa byť v poslednom čase pod neustálym tlakom? Ste čím ďalej tým viac unavení z vašej práce? Zle sa sústredíte na akúkoľvek činnosť? Trpíte poruchami spánku? Podráždi vás každá maličkosť a nemáte na nič náladu?

Ak ste si odpovedali na jednu alebo viac otázok áno, tak by ste mali spozornieť. Môže sa totiž u vás prejavovať syndróm vyhorenia.

Čo je to syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia je v podstate stav chronického stresu, ktorý bol WHO (World Health Organization – Svetovou zdravotníckou organizáciou) v roku 2019 zaradený medzi choroby. Najčastejšie sa prejavuje v takých zamestnaniach, v ktorých pracujete s ľuďmi alebo máte kontakt s ľuďmi.

Každodenný výdaj vašej energie napríklad formou motivovania vášho pracovného tímu, alebo ohodnocovanie vašich manažérskych schopností ostatnými vás bez poriadneho odpočinku skôr alebo neskôr vyčerpá. Týmto postupným pracovným alebo osobným nasadením sa môžete dostať do fázy syndrómu vyhorenia. Všetko začína určitý čas pred touto samotnou fázou, napríklad vtedy, keď  chcete v novej práci oslniť. Na začiatku ste dôslední, motivujete svojich kolegov, máte najlepšie výsledky, ale čo keď to nikto neocení?

Potom prichádza prvá fáza. To často prestanete v práci stíhať a postupne nastáva chaos, ktorý narúša systém práce. Následne sa môžete dostať do určitej úzkosti a získať tak pocit, že musíte stále niečo robiť, aby vás niekto ocenil. Ale práca je potom skôr chaotická než organizovaná. (Fáza dva)

Posledná, tretia fáza, je opak fázy dva. Vtedy už máte pocit, že nemusí byť urobené nič a aj tak sa cítite byť unavení, bez záujmu a samotná prítomnosť vašich kolegov vás dokáže podráždiť. Na konci všetkého ste psychicky vyčerpaní, sklamaní a bez energie.

Čo s tým a ako všetko preventívne riešiť?

Dôležité je mať pozitívny prístup k životu a nájsť ten správny balans medzi prácou a osobným životom. Práca by pre vás mala byť zmysluplná, ale nemala by byť jediným zmyslom vášho života.

Urobte si čas na svoju rodinu, priateľov a svoje záujmy. Dávajte si konkrétne ciele. Napríklad ísť raz týždenne na prechádzku so svojou rodinou. Svoj voľný čas venujte tomu čo vás baví. Napríklad obľúbenému športu, ktorý vás nakopne do ďalších výziev. Tie vás posunú ďalej.

Odpočívajte a strážte si dostatok spánku. Jedzte a pite pravidelne. Pre veľké množstvo práce na stravu a dostatok tekutín zabúdame. To potom vedie nielen k nedostatku energie ale aj vitamínov a minerálov. A to sa môže z dlhodobého hľadiska prejaviť zdravotnými problémami.

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.