Sauna – prospešná nášmu zdraviu

HealthFactoryTipy
5059 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 160 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 160 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 75 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 75 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 42 [filter] => raw [cat_ID] => 75 [category_count] => 42 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Pobyt v saune prospieva zdraviu. Detoxikuje organizmus, uvoľňuje svalové napätie, zbavuje stresu, má priaznivý vplyv na látkovú premenu, posilňuje imunitu a zlepšuje spánok. Sauna má všetky tieto blahodarné účinky. Stačí vedieť ako pri saunovaní správne postupovať. Aké sú teda zásady správneho saunovania?

Bez plaviek? Áno bez plaviek!

Pred príchodom do fínskej sauny je dôležitá príprava. Nemali by sme ísť do sauny ani s plným ani s prázdnym žalúdkom. Pred vstupom do sauny sa osprchujte a umyte mydlom. Naopak mydlom sa už neumývajte ani v priebehu saunovania ani po samotnom ukončení, aby mohla pokožka dýchať. Do sauny vstupujte bez akéhokoľvek oblečenia a rozhodne bez plaviek. V saune sa človek potí, a tým vzniká pod plavkami živá pôda pre baktérie. Okrem toho sa pri vyšších teplotách môžu uvoľňovať toxické látky z umelých vlákien, preto choďte do sauny jedine nahí. Utrite sa do sucha a zahalení v plachte alebo uteráku vstúpte do sauny.

Pobyt v saune, ochladzovanie, relaxácia – a znovu

Pokiaľ je to možné, odporúčame pri saunovaní zvoliť polohu ležmo pre efektívne prehriatie celého tela. V saune strávte približne 10-15 minút pri teplote okolo 90°. Ako dlho ostať v saune sa líši podľa teploty sauny, podľa vášho zdravotného stavu, a tiež podľa toho, ako ste zvyknutí sa saunovať. Saunujte sa teda tak dlho, pokiaľ sa cítite dobre. Utierajte si pot z povrchu tela (môžete použiť aj mäkkú kefu alebo hubku), tým sa otvoria kožné póry a odplavia sa nečistoty z tela. Bezprostredne po odchode zo sauny sa osprchujte. V sprche sa nemusíte osprchovať hneď ľadovou vodou, naopak by sme mali postupovať postupne a opatrne. Sprchujeme sa od končatín cez telo k srdcu až po hlavu. Môžete začať najskôr vlažnou vodou a postupne pridávať studenú vodu. Po ochladzovacej fáze by ste mali relaxovať približne podobný čas, ktorý ste strávili v saune.

Striedanie tepla, chladu a relaxácie opakujte aspoň 3x. Pred každým ďalším vstupom do sauny sa vždy utrite do sucha, urýchlite tým potenie v saune. Nechoďte do sauny mokrí a už vôbec nie hneď po sprche. Nevynechávajte relaxačnú fázu. Telo dostáva počas saunovania zabrať a potrebuje nabrať sily.

Pár tipov na záver

  • Počas saunovania pite dostatok nesladenej vody.
  • Nechoďte do sauny, pokiaľ sa cítite chorí.
  • Rešpektujte ostatných a saunujte sa v tichosti.
  • Vo verejných saunách nepolievajte uhlíky vodou a neregulujte teplotu.
  • Vplyvom fajčenia a pitia alkoholu sa stráca efekt saunovania. 

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.