Tehotenstvo a psychika

HealthFactory
6137 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

V tehotenstve je potrebné počítať s tým, že sa nemení len telo, ale aj psychika. Psychické zmeny sa môžu u žien objaviť dokonca skôr ako príznaky fyzické, ako sú napríklad nevoľnosť či únava.

Pre ženu tehotenstvo predstavuje veľkú životnú, fyzickú i duševnú zmenu. K zmenám dochádza pod vplyvom hormónov a emócií. V tomto období žena prežíva všetko okolo seba veľmi emotívne. Uvedomenie si toho, čo sa deje, v žene prirodzene môže vyvolať napätie alebo strach. Reakcia na tehotenstvo záleží na psychickej zrelosti ženy. Žena zažíva niečo nové a do toho ju ovplyvňujú hormóny. Netreba sa ničoho báť. Všetko sa napraví. Stačí si uvedomiť, že tieto pocity nebudú trvať večne. Odznejú a čoskoro sa hormóny vrátia do normálu.

Tehotné ženy môžu trpieť úzkosťou, náladovosťou, depresiou aj záchvatmi strachu. Najčastejšie to býva na začiatku tehotenstva a konci tehotenstva. Žena sa môže obávať jeho priebehu, otázok ohľadom výchovy a starostlivosti o dieťa, role matky. Tehotenstvo niektoré ženy prežívajú intenzívnejšie a niektoré menej intenzívne. Niektoré ženy môžu zle znášať fyzické zmeny. Všetko je však v hlave. Preto, aby nepríjemné pocity pominuli, možno urobiť veľa.

Dôležitým faktorom je postoj ženy k materstvu. Aj v priebehu pôrodu záleží, ako žena k tehotenstvu pristupovala a ako ho prežívala. Psychickú pohodu možno navodiť relaxáciou, cvičením, plávaním, prechádzkami, počúvaním relaxačnej hudby, atď. Informovanosť a predpôrodné kurzy s cieľom odstrániť strach môžu mať tiež značný vplyv. Dokážu zlepšiť vzťah matky k tehotenstvu a prakticky ju naň pripraviť.

Autor Iveta Dupenupolusová

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.