Späť do fitka, alebo ako na návrat po dlhej pauze.

HealthFactory
9990 Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 92 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 92 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 161 [filter] => raw [cat_ID] => 92 [category_count] => 161 [category_description] => [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Týchto 5 stratégií vám môže pomôcť.

Medzi pracovnými záväzkami, rodinnými povinnosťami a spoločenskými udalosťami sa môže zdať skľučujúce a priam nemožné urobiť si čas a nájsť v sebe silu na niečo ďalšie. V dôsledku toho majú ľudia tendenciu obetovať jednu vec, ktorú by mohli robiť najmenej – cvičenie.

Možno sa to začalo rušným týždňom, potom sa z jedného dňa stali sni dva a než ste sa nazdali, nenavštívili ste posilňovňu už dlhé mesiace. Nech už je vinník akýkoľvek, existujú spôsoby, ako sa vymaniť zo zabehnutých koľají a vytvoriť si trvalú rutinu.

V tomto článku odborníci na zdravie a wellness spomínajú päť stratégií, ktoré vás vrátia na správnu cestu. 

Nájdite svoju motiváciu a potom sa porozprávajte s lekárom

Vo fitness ide o to, že to človek musí chcieť sám. Hľadanie motivácie vrátiť sa do posilňovne a uzdraviť sa musí vychádzať zvnútra, hovorí Jonathan Leary, zakladateľ Remedy Place. A nie je to len o nájdení motivácie, ale o správnom druhu motivácie, aby ste sa dostali do formy. Zabudnite na vonkajšie motívy, ako je vyzerať dobre v outfite, a popátrajte trocha hlbšie, hovorí Leary. “Ľudia sa príliš často zameriavajú na bežné (motivátory), ako je úbytok váhy, alebo to chcú kvôli niekomu inému,” hovorí Cedric Bryant, prezident a hlavný vedecký riaditeľ Americkej rady pre cvičenie.

“Musíš začať skúmať prečo.” Spýtajte sa: “Prečo chcem urobiť túto zmenu?” Naozaj sa to musí zamerať na veci, ktoré sú pre vás ako jednotlivca naozaj zmysluplné, a na nájdenie svojho správneho dôvodu.“ Len čo zistíte, prečo sa chcete uzdraviť, vaša prvá zastávka by nemala byť v posilňovni. Malo by to byť skôr v ordinácii vášho lekára, podľa Karen Litzy, fyzikálnej terapeutky a hovorkyne Americkej asociácie fyzikálnej terapie. “Je dobrý nápad navštíviť svojho lekára alebo fyzioterapeuta predtým, ako sa vrátite do posilňovne,” hovorí. „Váš lekár pravdepodobne urobí rýchle vyhodnotenie toho, kde sa nachádzate, pokiaľ ide o silu, flexibilitu a kardiovaskulárne zdravie,“ dodáva. Lekár sa tak môže ubezpečiť, že ste dostatočne zdraví pre fyzickú aktivitu, a môže vás viesť, ako zostať v posilňovni v bezpečí. “Je to ubezpečenie, že všetko je v poriadku,” hovorí. “Prvým krokom je získať toto fyzické hodnotenie a umožniť ľuďom, aby sa cítili silní vo svojom tele.”

Urobte si čas, aby ste sa vrátili do rutiny

Podľa Bryanta „Týždeň úplnej nečinnosti spôsobí určitú ujmu na vašom fyzickom výkone“. Štúdia z roku 2015 publikovaná v Journal of Rehabilitation Medicine napríklad zistila, že prestávka od fyzickej aktivity už len na dva týždne môže viesť k zníženiu svalovej sily a hmoty – a môže trvať ešte dlhšie, kým ju znovu získate. Inými slovami, ak ste boli pred mesiacom alebo dvoma veľmi usilovní pokiaľ ide o vašu rutinu, neočakávajte, že sa do nej hneď vrátite, ako by sa nič nezmenilo. Namiesto toho zdravotníci odporúčajú postupovať krok za krokom. „Keď sa vraciate do posilňovne, majte na pamäti, že ide o to, telo opraviť, nie ho zlomiť,“ hovorí Leary. „Naozaj zvážte každý typ cvičenia, pretože niektoré z nich môžu zvýšiť riziko zranenia.” Odborníci naznačujú, že ide o správny prístup, počínajúc niekoľkými minútami denne kardia, potom pracovať na dlhšom tréningu, zapojiť závažia a dokonca si najať osobného trénera. V konečnom dôsledku by sa zdravý dospelý mal dopracovať k 150 minútam cvičenia týždenne.

Nemeňte všetko naraz

Keď sa vrátite späť do fitness rutiny, môžete byť tiež v pokušení prepracovať svoje stravovacie návyky. „Ľudia majú často tendenciu sústrediť sa na robenie príliš veľa zmien naraz,“ hovorí Bryant. „Namiesto toho sa „zamerajte na jednu vec“. Zamerajte sa len na snahu obnoviť návyk na nejakú aktivitu. Dôvod, prečo ľuďom hovorím, aby sa zamerali na to, ako sa cítia, je ten, že ľudia sa príliš často zameriavajú na nesprávnu metriku.“ Rovnako ako pri týchto meraných tréningoch odporúčajú zdravotníci pomaly meniť svoje výživové vzorce priebežne, aby ste sa necítili preťažení a potom sa nevzdali z frustrácie. Ale ak chcete urobiť nejaké zmeny vo svojej strave, Leary hovorí, že ako prvý krok začnite pridávať viac vody do svojej každodenní rutiny, aby ste zaistili, že budete hydratovaní. „Čím ste aktívnejší, tým viac sa potíte,” hovorí, takže dopĺňanie hladiny vody zaručí, že vaše telo nebude ochudobnené o kľúčové minerály, ale naopak, pomôže vám rýchlejšie sa zotaviť. Zaujmite holistický prístup k svojmu cvičeniu. Skôr ako nabehať určitý počet kilometrov a potom to zabaliť, je dôležité začať o svojom tréningu premýšľať holisticky – to zahŕňa aj ochladenie, naťahovanie a regeneráciu, tvrdia odborníci.

Zaujmite holistický prístup k svojmu cvičeniu

Skôr ako nabehať určitý počet kilometrov a potom to zabaliť, je dôležité začať o svojom tréningu premýšľať holisticky – to zahŕňa aj ochladenie, naťahovanie a regeneráciu, tvrdia odborníci. „Chcete byť funkční a bez bolesti,” hovorí Leary. „Ak nie ste profesionálny športovec, ktorý musí byť silný a výkonný, mala by byť vaším hlavným cieľom mobilita a flexibilita.” Rutina zotavenia je životne dôležitá, hovorí Leary. To by malo zahŕňať každodenný strečing a primeranú dobu ochladenia po tréningu. A ak môžete, skúste začleniť pravidelné masáže alebo občasnú návštevu fyzioterapeuta, aby ste zaručili, že každá časť vášho tela funguje tak, ako má, dodáva. Tieto taktiky pomôžu zmierniť riziko zranenia, takže si nebudete musieť znovu dávať týždne pauzy od svojej cvičebnej rutiny.

Predefinujte, čo znamená cvičenie

Možno najlepšia správa zo všetkých: nemusíte nutne chodiť do posilňovne alebo tráviť hodiny denne behaním vonku na to, aby ste si dobre zacvičili. „Povedzme, že váš rozvrh je nabitý a vy máte rodinné povinnosti. Nájdite si niečo, čo môžete robiť päť alebo 10 minút,“ hovorí Bryant. „Pomôže to znížiť množstvo výpadkov v tréningu.” Podľa Bryanta existujú jednoduché spôsoby, ako môžete “do svojho bežného dňa začleniť viac aktivity,“ hovorí a navrhuje, aby ste sa pokiaľ možno čo najviac vyhýbali výťahom a eskalátorom, a snažili sa každý deň zaznamenávať čo najviac krokov. Dodáva, že by to mohlo byť také jednoduché, ako vstať a prísť ku kolegovi k stolu a porozprávať sa namiesto toho, aby ste mu poslali e-mail, alebo si dať päťminútovú pauzu, aby ste si natiahli nohy. „Premýšľajte aj o začlenení aktivity do vášho rodinného života,“ navrhuje Bryant, či už ide o drepy so svojimi príbuznými počas reklám v televíznych programoch, rodinné prechádzky alebo hranie futbalu s deťmi namiesto toho, aby ste sedeli a pozerali sa na ostatných.

Zdroj: https://time.com

Autor Form Factory

3066 Array ( [sautor] => form-factory ) Array ( )

Fitness klub

Spoločnosť Form Factory patrí medzi významných poskytovateľov fitness služieb a zdravého životného štýlu. Vo Form Factory sa zameriavame na to, aby sme vám ponúkli nové, jedinečné programy, v rátane svetovo obľúbených programov Les Mills, vďaka ktorým bude pre vás cvičenie zábavné, náročné, a predovšetkým účinné. Pre vašu relaxáciu je v kluboch k dispozícii aj sauna. Naši tréneri a lektori sú si vedomí toho, že kľúčom k úspechu sú nielen skúsenosti, ktoré vám môžu ponúknuť, ale taktiež správna atmosféra. Vďaka nej vás budú motivovať k dosiahnutiu ešte lepších výsledkov. Naším cieľom je, aby sa u nás každý z vás cítil dobre a aby sme mohli maximálne vyhovieť všetkým vašim potrebám.